The Mandalorian – Season 3

The Mandalorian – Season 3

Read Time:3 Minute, 16 Second

(V texte sa nachádzajú spoilery)

Mandalorian je prvým hraným seriálom Star Wars a tiež prvým seriálovým výplodom Disney po spackaných sequeloch. Kým počas prvých dvoch sérií si Din Djarin budoval fanúšikovskú základňu, od tej tretej sa už čakalo veľa. Návrat Lukea Skywalkera, Ahsoka, nový rád rytierov Jedi… no potom prišiel Bobba Fett a celé sa to vybralo úplne iným smerom.

Na križovatkách ciest

Pedro Pascal svojím nezameniteľným hlasom buduje charizmu bounty huntera a všetci čakáme, kedy znova ukáže svoju tvár. No čakáme márne. Niekedy si už človek myslí, že reálne herecké úkony v maske predvádza dablér, čo nie je úplne vylúčené, ale fajn.

Prvé dve série smerovali k vykúpeniu osudu Lukea Skywalkera a tréningu Groguho v novom ráde Jediov, tretia séria zastala na križovatke, čakala na stopke a dlho premýšľala, kamže sa podieť. Jediovia sa nakoniec nekonajú. Pravdepodobne prvotný cieľ tohto seriálu, a síce dekanonizácia sequelov, dostal niekde na vysokých postoch červenú. Hodiť do koša celú trilógiu by si žiadalo zrejme gule, ktoré sa s priezviskom Kennedy len tak nededia.

Nepochopiteľné výlety už počas The Book of Bobba Fett tak vyúsťujú do príliš priamočiarej dejovej línie, ktorá je predvídateľná a extrémne ľahko stráviteľná.

A kam teda?

A tak sa ocitáme v Star Wars svete, na ktorý by najradšej mnoho fanúšikov zabudlo. Superhrdinské výkony vedľajších postav, nelogické správanie záporákov, no aj nevysvetliteľné udalosti sú servírované v každej časti a bez servítky.

Aby toho nebolo málo, Mandalorian začína pripomínať Clone Wars z produkcie Cartoon Network a snaží sa nalákať prvoplánovosťou marveloviek či Power Rangers. Áno, je to silne subjektívny pohľad, ale niekedy ma z toho ozaj štípali oči.

No dobre, späť k deju. Sympatická Katee Sackhoff ako Bo-Katan Kryze je povolaná na pomoc a nakoniec skončí v enkláve Mandalorianov, ktorí si ctia rodné “krédo” (The Creed). A tu začína tour de dissapointment. Scény zasadené do nerealistických prostredí, obluda, ktorá hodiny drží svoju korisť v ústach, len aby ju na poslednú chvíľu vypľula. Menej naivnému divákovi to proste neujde.

Dej sa posúva slimačím krokom a mnohé časti sú vyplnené zbytočnou vatou, ktorá len podčiarkuje nemohúcnosť scenáristov. Časti ako The Convert (Chapter 19) a najmä Guns for Hire (Chapter 22) sú už klincom do rakvy. Ani prekvapivé obsadenie Christophera Lloyda alebo Jack Blacka nemusí byť zárukou úspechu. Herecké výkony oboch hercov boli s prižmúrením oka tragické, ba až (neúmyselne) komediálne.

For Mandalore!

Ak však čakáte bombastického záporáka Moffa Gideaona (Giancarlo Esposito), kroťte svoje vášne. Ten sa objaví len na pár momentov v roli nového Iron Mana a la Star Wars a ochotne vytrubuje svoje predošlé a budúce plány s impériom. Niekedy aj niekoľko desiatok minút vkuse, a to len preto, aby dal svojim nepriateľom dostatok času na protiútok.

Podobné klišé momenty sa objavujú každých pár desiatok minút a aj najnezmyselnejšie obetovania sa, v momente keď to vôbec netreba, sú sprevádzané veľkolepou hudbou.

Dej napokon vyústi do očakávaného zjednotenia klanov Mandalorianov a opätovná kolonizácia Mandaloru sa môže začať. Dokonca aj klany odvekých rivalov, rody Kryze a Viszla, nájdu cestu k spoločným a lepším zajtrajškom.

Najväčším prekvapením bolo pre mňa opustenie Groguho a Din Djarina ako hlavných postáv, tak ako boli budované prvé dve série. Kým Mandalorian stále hrá prím a pôsobí ako morálny katalyzátor, Grogu sa len poneviera po scénach a pomaly, ale isto sa stráca. Jeho čaro evidentne vyprchalo.

Summa Summarum

Tretia séria Mandaloriana, aj pod taktovkou Filoniho a Favreaua, šla kvalitatívne hlboko dole. Aj časť, ktorú režírovala talentovaná Bryce Dallas Howard, zanechala skôr stroboskopické šoky a trvalé poškodenie mozgu, ako zvýšenú tvorbu serotonínu.

Aj keď skupinka nadšencov Star Wars ospevovala túto sériu ako to najlepšie od Return of the Jedi, nemôžem sa zbaviť pocitu, že sú nejako zaslepení. Alebo len ja stále očakávam oveľa viac. Ako napríklad od Andora.

Ak by som mal nabudúce vyplniť ten čas strávený pozeraním tejto série znova, asi by som popri tom radšej žehlil košele, alebo umýval riad. A to boli pre mňa prvé dve série lepším priemerom.

Sklamanie.

jemiplano

About Post Author

jemiplano

Aj keď mám síce milión záľub, no patrí medzi ne hlavne snaha pridať do bežného dňa aspoň do dve-tri hodinky navyše. Ak sa mi to podarí, už sa ma nezbavíte. Ak sa mi to avšak nepodarí, aspoň to tu všetkým znepríjemnim